mandag den 9. juli 2012

Haveopskrift

... på min måde. Der er jo ingen endelig opskrift på hvordan haven skal dyrkes eller se ud. Det er mere et sådan KAN den se ud. Men alligevel er der nogle faste ingredienser som alle kan nikke genkendende til:

 • En spadefuld af drømme...
 • En spadefuld af inspiration fra blade, andres haver eller fra en blog...
 • En spadefuld af fantasi...
 • En spadefuld af haveredskaber...
 • En handyman eller handywoman...
 • En spadefuld af lommepenge...
 • En spadefuld af hårdt arbejde...
 • En spadefuld af planter...
 • En spadefuld af tid...
 • En spadefuld af lidt planteviden...
 • En spadefuld af learning by doing...
 • En spadefuld af gå på mod...
...og en masse andet. Men da dette ikke er en endelig opskrift, kan der altid tilsættes ingredienser der passer til ens egen haveopskrift. 


Min haveopskrift til Den Gule Have, som Ulla gerne ville høre mere om :O)


 • Man tager fat i et styk handymand (Læs:Jesper) og beder ham pænt om at starte sin fræser. Samtidig lover man at lave hans yndlingsmad til aften og husker løbende at servere en kold øl i ny og næ. Her er det vigtigt ikke at komme med for mange, især hvis man går efter de lige linier i haven.
 • Derefter måles hele rummet op og der tilsættes snore på kryds og tværs, så bede og stier bliver adskilt efter havenarkomanens ønske. Her er det vigtigt at lytte på mandens input, og i hvert fald lade som om at det er nogle rigtige gode ideer han kommer med, og derefter sætte spaden hårdt i jorden og sige..."har da også tænkt om vi skal have stegte ål til aften" (DET HADER HAN!), hvorefter han straks holder sig til planen. (Læs:min plan)
 • Så tilsættes der en lækker sandwich til manden og han roses rigtig meget. (VIGTIGT!)
 • Imens forberedes en omgang sommerblomster i diverse beholdere i drivhus/vindueskarm, selvfølgelig i meget omhyggelige udvalgte farver.
 • Sammen graver vi stierne fri af jord og smider det over i bedene, som bliver revet fint, så min gamle mormor ville give mig at nik. I hvert fald indtil det står så tæt at man ikke længere kan se de fine mærker efter rivens tænder.
 • Havenarkomanen graver en masse stauder op, også i omhyggelige udvalgte farver og sætter dem på nøje udvalgte steder i bedene.
 • Imens lægger handymanden fiberdug ud på stierne og skærer til.
 • Herefter kører han stenmel på og havenarkomanen hjælper naturligvis til, samtidig med hun undskyldende siger "Jeg har jo ikke så store muskler som dig skat, så jeg kan ikke køre så mange læs som dig."(Det er vigtig at tilføje en ordentlig omgang flirten hvis arbejdet skal gøres færdig.)
 • Så tromles der og her er havenarkomanen meget behjælpelig, for vinterens ekstra kilo har sat sine spor.
 • Hvis man undervejs fornemmer at arbejdet går lidt i stå, kan man hive en af mandens ideer frem og straks er han på igen. Havenarkomanen må indimellem indrømme at han faktisk har nogle ret gode forslag.
 • Aftensmaden tilberedes og manden er lykkelig og RIGTIG TRÆT og der er derefter ro hele natten. Men her må jeg advare...det kan være at han vågner, da han jo har indtaget en del øl og de er kraftigt vanddrivende...
 • Så sørger man løbende for at ukrudtet fjernes, indtil stauderne og andet godt får fat. Dette er helt og alene Havenarkomanens opgave.
 • Derudover besøges der forskellige planteskoler for at opdrive de helt rigtige stauder, roser, buske og træer.
 • Godt 50 dage senere tilsættes de frøsået sommerblomster og 2-årige på tilfældige og ikke tilfældige pladser og der ventes...
 • En dejlig sommeraften sætter man sig ind i haverummet og nyder det hele, naturligvis hånd i hånd med sin handyman.
Her lidt billeder af nogle af planterne i Den Gule Have:
'The pilgrim' i selskab med røllike 'Credo'

Nasturtium 'Milkmaid'

Rose 'Summer'

Staudedigitalis

Undskyld billedkvaliteten på Helenium aromaticum 'Pineappels'

Cosmos ' Sonata white', Ammi majus 'Graceland'

Dild er håndsået lidt over det hele

Lupin 'Candelier'

Moluccella laevis, Irlandsklokke

Gyldenlak 'Treasure primrose'

Nicotiana langsdorffii 'Lemon tree'

Solsikke 'Italian white'

Dahlia 'My love'

Kongekommen 'Graceland'

Klematis tangutica

Leucanthemum 'Goldrausch'

Orlaya grandiflore, blomsterkørvel

Krysantemum i krukke
Cephalaria gigantea, helt uundværlig ;O)
 
Og med en masse forskellige bladformer... :o)
 TAK JESPER, uden dig var jeg aldrig kommet så langt!

34 kommentarer:

 1. Griner højt...

  Pragtfuld arbejdsliste du fik lavet der :o)
  Og ja, bare de omgås med snilde de handymænd kan man komme rigtig lang.

  Tak for dagens smil og ønsket om en rigtig dejlig dag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha :D velbekomme ;O)
   Her kaldes det for Fruens vilje ;O)

   Slet
 2. Herligt indlæg og jeg har nikket og nikket undervejs, grinet højt og fniset tøset. Ordet kvindelist eksisterer ikke i denne sammenhæng, det hele handler om samarbejde (= omskrivning af ordet ;o)

  Skønt ser det ud og en dag tror jeg vi skal lave en fælles hyldest til vores dejlige handymænd som vi ikke kan undvære :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er da det det hedder :D Samarbejde ;o)
   Jeg havde da aldrig fået lavet alle de bede hvis ikke Jesper ville hjælpe, så ja en hyldest vil være på sin plads :O) Men nu bliver han snart rund, så må jeg jo finde på en rigtig god gave :O)))

   Slet
 3. og igen blir' jeg sat "udenfor" som en af de "sjældne" mænd her i haveblog-verden ;)
  - stakkels din mand :) han må være nem at narre ;) , for hvis min kone begynder at rose mig for mit havearbejde - så er det dæl'me noget grueligt galt !!!

  SvarSlet
  Svar
  1. UNDSKYLD TIM :O))) Han nyder nu at vi laver noget sammen derude, det siger han i hvert fald. Nej jeg ved han gør det, for det er faktisk ofte ham der får en masse nye ideer og mig der bremser. Nåååå, så din kone bruger også kvindelist??? :D

   Slet
 4. Tak for opskriften, Marlene. Jeg tror på at I begge går og hygger jer i hinandens selskab og så er jeg nysgerrig om du ikke også trænger til en lille øl engang imellem? Ros og dejlig mad er alfa og omega, hvis man forsat vil have hjælp til det grove ellers er der da ingen grund til at knokle for nogen. Du må være en lykkelig kvinde:o)
  Hvor er det nogle skønne planter du har indført jeg er så misundelig for flere af dem har jeg også sået bl.a. blomsterkørvel og solsikke, men er det kommet op her? Nej!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er en MEGET lykkelig kvinde og vil ikke bytte ham for noget i verden og det ved han.
   Vi hygger os meget og supplerer hinanden godt. Jeg er den kreative og han er praktiskgris/kloge Åge og meget handy :O)
   Jooo en kolde øl er nu æ så ring endda ;O)))

   Slet
 5. P.S. Jeg kom til at tænke på pund-til-pund kage da jeg læste din første opskrift, blev helt lækkersulten;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha :O) Så gik resten af dagen måske med at bage???

   Slet
 6. Skønt indlæg og tak for opskriften, Marlene :) Jeg smilede også hele vejen igennem, og tilbage står for mig kun ord som samarbejde og fælles passion - ellers tror jeg slet ikke at man kunne nå så langt. Du er heldig med ham Jesper, men han er sørme også heldig med dig :) Sammen er I gode og at lytte til hinandens ideer er slet ingen dårlig ting. Det lyder som om I også kan nyde resultatet sammen! Dejlige planter, jeg har gemt listen til mit eget "plukkeri" engang når jeg skal i gang.

  Hurra for vores handy-mænd :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme Ulla :O)))
   Vi er et godt team og har været det i 20 år og har 4 dejlige beviser på det :O)))

   Slet
 7. Tak for den fantastiske haveopskrift!! :-D
  Rigtig godt fundet på ;-) og så håber jeg ikke den kære Jesper nær læser det. For så bliver det ikke så nemt næste gang :-D
  Have knus
  Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gro...Han kender mig, så der er intet i det jeg har skrevet, han ikke er klar over :D Han griner bare af mig og udnytter groft at han skal vartes lidt ekstra op :O)))

   Slet
 8. Morsom læsning. Og smukke planter - er helt forelsket i den gule staudedigitalis, for ikke at snakke om lemon tree og de smukke lupiner. Skal vist have udvidet mit gule cirkelrunde bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man bliver meget nemt lun på den staude digitalis. Jeg har faktisk 2 slags af dem. En lutea og en grandiflora :O)))

   Slet
 9. Tusind tak for opskriften. Min handyman er ikke så hurtig på aftrækkeren, så jeg er bange for at jeg er nød til at berige opskriften, hvis det skal ende med et resultat ;-)

  Nogle skønne gule planter :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha den opskrift vil jeg gerne læse så :D :D :D Nye fif kan man da altid bruge ;O)

   Slet
 10. Sidder her og klukker for mig selv ;o) har allermest lyst til at vise opskriften til manden min. Men de bedste opskrifter skal man holde for sig selv ;o) Super godt plantevalg, og hvor er dine molucella dog langt fremme, skal vist ha tjekket mine ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. ...ja det ville være RIGTIG dumt, du skulle jo nødig afsløre dig selv :D De sidste 14 dage er de vokset med lynets hast mine molucella og jeg er helt pjattet med dem :O)))

   Slet
 11. Ja - desværre tror jeg min handymand (John), har luret de fleste af de ellers gode råd af! Hvis ikke han har samme mening, kan han sandelig finde på at sige, det er en fin idé, Skat, det synes jeg du skal gøre!! Hmpf....
  Det er nogle vidunderlige sarte gule stauder og sommerblomster du har. Meget inspirerende!

  SvarSlet
  Svar
  1. :D Den har jeg også hørt et par gange....det er ikke altid jeg får min vilje :D

   Slet
 12. Ha ha ha. Det må være dejligt at have en handymand, der er så handy som din Jesper. Og så supplerer I hinanden godt. Flotte blomster, du har sat i den gule have. Og dér er din Orlaya grandiflora igen - det er nu min yndling p.t.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også MEGET dejligt ;O)))
   Ja den er du vist ret vild med den Orlaya....har masser og de blomster rigtig rigtig længe og væver sig fint ind mellem stauderne. Også en af mine yndlinge ;O)

   Slet
 13. Kære Marlene

  Det kan man vist kalde "kvindelist" så det basker, men jeg tror nu ikke at det hjælper ret meget, hvis de kære handymænd ikke dele os "havetossers" interesse bare en lille smule. Jesper ser ud til at nyde det i fulde drag, men han kan jo se det flotte resultat, som I kommer frem til samtidig.
  Her er det heldigvis hellere ikke noget problem at få manden til at give en hjælpende hånd med, selvom han syntes han graver mange huller. Han har selv døbt sig til at navnet "muldvarpen" godt gået, syntes jeg.
  En flot kombination af de gule vækster, jeg har også været igang men det gule bed og samler stadigvæk gule og hvide stauder sammen, når jeg møder dem på min vej. Men det er altid sjovt og se hvad andre sætter i jorden.
  Tusind tak for dine altid inspirerende indlæg her på bloggen.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej Pia...SAMARBEJDE :D :D :D som Fru Fniis skriver.
   Det er heldigvis en fælles passion og vi nyder at lave noget sammen. Muldvarpen?? :D Ja det er jo et ret godt navn. Det er ski da skønt at lave noget sammen frem for at sidde og glo tv og spise småkager....men det gør vi nu også :D
   Hils muldvarpen ;O)))

   Slet
 14. Svar
  1. Tak Pia :O) Tro mange kan nikke genkendende til lidt af det...

   Slet
  2. Der skulle selvfølgelig stå TROR.. ikke tro :D Det går lidt stærkt ;O)))

   Slet
 15. Tak for den humoristiske opskrift, det må prøves. :o)
  Du har mange skønne planter i den gule have.

  SvarSlet
 16. Søde Marlene,

  hvor har du mon stået i lære? :o) Host host!! Ja, æblet falder som bekendt ikke langt fra stammen. Jeg tror at Jesper Handyman vil blive rigtig rigtig glad for nogle gullige roser og stauder til sin runde fødselsdag, tror du ikke? Eller et gavekort til planteskolen?

  Nej, spøg til side. Hurra for gode ægtemænd, der forstår deres havetossede kvinders behov. Og jeg synes Jesper er en rigtig haveguttermand. Ham kan du godt være stolt af. Og jeg er også ret sikker på, at han er megastolt af dig.

  Fed humor med den rævekage, du der fik skrevet ingredienserne op til:o)

  Godnunatogsovnurigtiggodt

  Knus......................zzzzzzzzzz

  SvarSlet
 17. Hej Marlene.
  Skøn have-humor.
  Det er vildt så hurtigt du får det til at blive til så meget. Det må være dejligt at have sådan en fælles passion sammen med manden. Min mand hjælper mig gerne en sjælden gang imellem, hvis jeg serverer både forret og natmad, men derudover bruger jeg nogenlunde samme opskrift som dig.
  Det er en rigtig flot have du har, og det er ikke så sært at der er over 100 mennesker der følger med.
  Mvh. Malene, Lad romantikken blomstre

  SvarSlet
 18. ....en opskrift lige efter mit hoved Marlene :0) Den der spadefuld lommepenge kunne dog godt øges betragteligt til et helt vognlæs ;0)

  Skønne billeder ....og så blev jeg jo lige forelsket i din blomsterkørvel.....SUK.....altså.......hvor skal jeg nu lige finde plads til såden en ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 19. Herlig herlig opskrift. Fik rigtig grint undervejs !! Tak for det :)) Dejligt I har det så godt sammen og kan supplere hinanden sådan.

  SvarSlet