torsdag den 19. april 2012

Stramme former

Når man som jeg dyrker have på den frodige måde, er det vigtigt at der er noget til at stramme op og holde alt det frodige på plads. 
Netop for at det ikke kommer til at se rodet ud.

Jeg er stor tilhænger af stedsegrønne planter som Thuja 'Smaragd', taks og buksbom og har dem efterhånden i store mængder.

De seneste år er jeg dog begyndt at bruge liguster, dog er den ikke stedsegrøn, men den vokser hurtigt og er nem at forme. De skal selvfølgelig klippes oftere men de er det værd.

På billedet nedenunder kan I se de store ligusterkugler som danner ryg til en bænk på modsatte side.
I Den Gule Have har jeg valgt at ramme nogle af bedene ind i buksbom, men ikke alle, for jeg kan godt lide når planterne får lov at hænge lidt ud over stiens kanter. Det er med til at bløde stien op og gør at det ikke kommer til at ligne en kirkegård.Hjørnerne her er markeret med buksbom, tror det bliver fint når de vokser til og bliver skarp klippet.Det er også dejligt med stedsegrønt om vinteren, det giver en masse karakter til haven.
 Når de 2 thuja på billedet nedenfor er store nok, binder jeg dem sammen i toppen så de kommer til at danne en portal over trappen.


 Langs stien ved huset, har jeg taks. Det haverum der er foran vil jeg komme nærmere ind på en anden gang. Der er planer.....:)


Afslutningsvis kommer der lige et billede fra Purpurhaven med Tulipan 'Van Ejik'


God dag til jer alle :)

26 kommentarer:

 1. Det ser rigtig godt ud.. Er selv stor tilhænger af princippet med 'orden i kaos', eller havd man nu kan kalde det.. :o)

  Jeg er selv i gang med at vælge en lav hæk, som skal afgrænse køkkenhaven.. Jeg hælder mest til taks, men det er nok pga. af frygten for sygdom i buksbom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så vigtigt med 'orden i kaos' :)Jeg ville også vælge taks, det ville være frygteligt at have brugt en formue på buksbom og så hele molevitten fik svamp :O

   Slet
  2. Ja, det med svamp i buksbom prøvede jeg jo sidste år, da 1400 planter fra Holland viste sig at have svamp nogle måneder efter, vi havde købt dem. Og da var de fleste udplantet!!! Lavede et indlæg om det på bloggen.

   Taks kan vi desværre ikke have, da vi har heste.

   Kh. Marlene

   Slet
 2. Smukt! Glæder mig til at se og høre til dine planer for det bed :o)))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ik'? Kan afsløre det bliver lidt.....arhhh I må vente :)

   Slet
 3. slet ik' så ringe endda.....

  SvarSlet
 4. Hej Havenarkoman

  Hold da op en dejlig have du har. Her er en masse for en nybegynder som mig at tage ved lære af. Er da helt vild med din løsning vedr. kanterne. Og stenmelsstierne. Skal da lige have min kæreste til at læse med her !! ;))
  Er selv på nybegynderstadiet udi blogning, men synes det er sjovt, også at følge med i andres og få gode ideer. Også dejligt at have en slags havedagbog, som man kan se tilbage på. Glæder mig til at følge dig.. :)

  VH
  Lena fra Håstrup

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lena :)Du suger bare til dig, det er helt gratis :)...håber du får held af at få din kæreste til at læse med. har tilmeldt mig din blog og glæder mig til at følge den :)

   Slet
 5. Dejligt at se hvordan du kompanere Thuja og buksbom - ses ganske godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det så nu en anelse sjovt ud de første 3-4 år, men jeg kunne se resultatet for mig, så jeg er ret tilfreds nu :)

   Slet
 6. Det er nogle fine stier, som passer fint til buksbom.

  SvarSlet
 7. Det ser godt ud Marlene, og det er godt at have planer :o)

  SvarSlet
 8. Kan godt lide, at du er begyndt at bruge liguster. Den har været så yt, at den bliver brugt for lidt. Jeg kan også godt lide den, og har planter en svungen hæk af den på tværs i haven for et par år siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den har været lidt udskældt, men jeg synes den er fantastisk :) Jeg kan godt lide at du har lavet en svungen hæk, mon det er i engelsk stil hvor den tilmed er klippet i fyldige former?? Må ind og kigge hos din blog om jeg kan få øje på den :)

   Slet
 9. Sikken dejlig have. Flotte rolige rammer til det lidt vilde og frodige. Now you are talking! ;)

  Det er helt sikkert også noget af det jeg prøver at opnå i vores have.

  Tak for godt indlæg.

  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva. Når jeg går og planter stedsegrønt, har jeg Haven i Hune i tankerne, i håb om at skabe bare lidt af den atmosfære :)

   Slet
 10. Det ser vanvittigt godt ud i din have - lige min smag. Jeg er vild med buksbom. Dog ikke så meget med thuja.

  God weekend.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marlene :) Jeg var heller ikke så vild med thuja før jeg så Haven i Hune for mange mange år siden, der var jeg helt solgt ;)
   God weekend til dig også :)

   Slet
  2. Ja, det burde jeg også være, for det er HAVEN for mig (har besøgt den en del gange), men jeg kan altså ikke rigtigt blive vild med den. Det kommer måske engang.

   Kh. Marlene

   Slet
 11. Det ser rigtig dejligt ud med alt det stedse-grønne, det bliver smukt med din thuja portal. Ha' en smuk weekend.
  Kh Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Der går nok liiiige en 4-5 år inden de kan danne portal, men jeg tror også det bliver smukt :)
   Også god weekend til dig Lone :O)

   Slet
 12. Jeg kan ligeså godt sige det lige ud: Jeg er helt vild med din have :-)
  Det ser så godt ud med de stedsegrønne til at 'holde' på alt det frodige. Jeg er også blevet opmærksom på de stedsegrønne de seneste år, og er så småt begyndt at bruge flere.
  Jeg har heldigvis ikke kastet mig ud i de store indkøb endnu, så jeg vil også vælge taks, for ikke at risikere at få alt arbejdet ødelagt af svampen.
  Tak fordi du viste Van Ejik :-) Og for tippet med den stedsegrønne liguster. Jeg har en lille huskeseddel, og den er straks røget på, så jeg kan købe en lille plante snart og begynde at lege :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Hanne :)
   Taks er også rigtig god og kan formes lige efter fantasien. Vil gerne have endnu flere og lave høje søjler :O)

   Slet